Telekomünikasyon Altyapıları
İki ya da daha fazla kişinin yazı, simge, haber ya da her çeşit bilgi mesajının tel, telefon, radyo, optik ya da başka elektromanyetik sistemler kullanarak
bilgi alışverişinde bulunmasına "TELEKOMÜNİKASYON" denir. Latince de mesafe anlamına gelen "TELE" sözcüğü ile Fransızca'da iletişim anlamına gelen KOMÜNİKASYON'un birleşmesinden oluşmuştur.
Mesajlar, fiziksel yollarla veya elektromanyetik dalgaların bir formu olarak iletilir. Elektrik sinyalleri, fiber optik ışınları ve radyo dalgaları buna örnek olarak verilebilir.
1876 yılında Alexsander Graham Bell'in sağırlarla ilgili bir çalışması sırasında tesadüfen keşfettiği telefon, bakır kablolar üzerinden farklı noktalardaki
santraller yardımıyla haberleşme sağlarken, günümüzde ışık hızında yapılan veri transferleri veya uydular üzerinden gerçekleştirilen sinyal aktarımlarıyla
kablo bağımsız haberleşmeye imkan veren entegre iletişim sistemleri haline gelmiştir.
- Metal Kablolar Perli kablo ve koaksiyel kablo olmak üzere iki çeşit metalik kablo vardır.
Başlangıçta perli kablolar, analog hatlar için geliştirilmiştir. Koaksiyel kablo yüksek bant genişliği tarafından karakterize edilir ve bu bant genişliği ona yüksek iletim kapasitesi sağlar. Yaygın olarak yüksek yoğunluktaki telefon santral ağları arasında kullanılmaktadır. Günümüzde santraller arası bağlantılar yerini fiber optik kablolara bırakmıştır.
- Fiber Optik Kablolar Fiber optik sistemleri akıllı binalarda kullanılan kablolarda ve bilgisayar sistemlerinin yerel ağ baglantılarıda yaygın olarak kullanılmakta olan Fiber optik kablolar telefon ağlarında da hızla gelişen bir iletim aracıdır. Bunun sebebi, çok iyi karakteristiğe sahip olmaları, düşük ağırlık, yüksek band genişliği, elektromanyetik ortamlardan etkilenmemesi ve düşük iletim kayıplarına sahip olmalarıdır.
- Santral Kurulumları Fiber optik sistemleri akıllı binalarda kullanılan kablolarda ve bilgisayar sistemlerinin yerel ağ baglantılarıda yaygın olarak kullanılmakta olan Fiber optik kablolar telefon ağlarında da hızla gelişen bir iletim aracıdır. Bunun sebebi, çok iyi karakteristiğe sahip olmaları, düşük ağırlık, yüksek band genişliği, elektromanyetik ortamlardan etkilenmemesi ve düşük iletim kayıplarına sahip olmalarıdır.